Workshop Arena Courses (geannuleerd wegens corona)

Workshop Arena Courses

We houden op 4 april 2020 een workshop Arena Courses. Bij deze workshop leer je in korte tijd aan hoe je je moet voorbereiden op deze nieuwe wedstrijdvorm, wat veelgemaakte fouten zijn en hoe je je paard netjes op de route houdt terwijl je ook nog pijlen schiet! We houden de workshop in de overdekte rijbaan van RSV De Kegelaer in Kaatsheuvel.

Op deze pagina:

Waarom zijn de Arena Courses ontwikkeld?

De Arena Courses heb ik (Arno Hendriks) bedacht omdat ik tegen verschillende problemen aanliep:

Te weinig ruimte

Het dilemma waar heel veel trainers in het boogschieten te paard mee zitten is dat voor een wedstrijd een baan van meer dan 100 meter lang nodig is. De meeste maneges hebben die ruimte niet en dat betekent dat je op veel locaties nooit kunt trainen voor een echte wedstrijd of überhaupt een echte wedstrijd kunt houden.

Te weinig variatie
In het boogschieten te paard zijn heel veel paarden (ook de onze) overtraind op de linkerhand omdat ze bij trainingen en wedstrijden alleen in de linkergalop door de baan hoeven te gaan. Dat is niet gezond voor het paard en voor de rijkunst van de ruiter is het ook niet goed als hij nooit iets anders hoeft te doen dan een poortje in sturen en het paard laten aanspringen.
 
Snelheidspunten
De bonuspunten die in alle wedstrijdvormen worden gegeven voor de snelheid van het paard zijn mij al jaren een doorn in het oog. Er is niet genoeg steun in de internationale gemeenschap om daar wat aan te doen. Door met een eigen wedstrijdvorm te komen met eigen regels is er nu eindelijk een wedstrijd waarbij snelheid geen punten meer oplevert.
 
Bij een vergadering van de IHAA in januari 2020 in Hongarije heb ik daarom een presentatie gehouden en een voorstel gedaan om de Arena Courses te ontwikkelen. Kort samengevat was de boodschap: er zijn vrijwel nul rijscholen die ruimte hebben voor een baan van meer dan 100 meter. Iedere rijschool heeft een baan van 40×20 meter. Als we nu eens standaard routes voor een 40×20 baan ontwikkelen? Routes waarbij de ruiter basisfiguren (volte, van hand veranderen) moet rijden en dat moet afwisselen met boogschieten? Dan worden de postalwedstrijden in een klap voor tienduizenden mensen bereikbaar. Daarbij is het beter voor het paard en voor de ruiter.
 
Hier was enorm veel enthousiasme voor en we zijn meteen met een groep IHAA-representatives aan het werk gegaan met de nu bestaande Arena Courses als resultaat.

Wat zijn Arena Courses?

Arena Courses zijn dus vaststaande routes die precies in een 40×20 rijbaan passen. De route is deels afgezet maar de ruiter zal goed moeten rijden om zijn paard op de juiste manier door de route te krijgen. Langs de route staan diverse doelen waar hij tussen het sturen door op moet schieten. Er is altijd één ‘veilige zijde’ waar het publiek veilig kan staan..

Er zijn stap, draf en galop varianten, bij die laatste mag alleen in galop worden geschoten. Voor iedere wending in de correcte galop krijgt de ruiter bonuspunten en voor iedere wending in de verkeerde galop minpunten.
 

Hiernaast (of op een mobiel, hieronder) is de ‘Gorilla’ course te zien, een baan die door Arno is ontwikkeld. De zwarte nummers geven aan in welke volgorde op welk doel wordt geschoten. De witte nummers langs de route geven aan wanneer de ruiter op het doel met het corresponderende nummer moet schieten.

Al met al zijn het dus een soort kant-en-klare mini Poolse tracks met wat aangepaste regels. De courses zijn altijd zo opgebouwd dat ze voor linkshandigen precies hetzelfde zijn als ze vanaf de start de andere kant op vertrekken.
 
Meer over de Arena Courses is te lezen op de website van de IHAA:
https://www.horsebackarchery.info/arena-postals

Wat leer je in de workshop?

We beginnen met een powerpoint waarbij we enkele video’s bekijken om veelgemaakte fouten te leren herkennen en hoe deze te voorkomen. Daarna gaan we in op hoe we het boogschieten en het sturen van het paard tegelijk kunnen uitvoeren.

Vervolgens oefenen we op de grond de techniek die komt kijken bij het afwisselen tussen het sturen en het schieten. Ook verkennen we de Arena Course, bekijken we rustig waar we het paard moeten sturen, waar we tijd hebben om te laden en waar we kunnen schieten.

Na deze voorbereiding gaan we in twee groepen te paard. Daarbij rijden we eerst allemaal tegelijk los en verkennen we ondertussen de baan. Als dat is gedaan, gaan we een voor een de baan door voor het echte werk. We verwachten dat iedereen 4 keer door de baan zal kunnen gaan. Daarna is de volgende groep aan de beurt en herhalen we het gedeelte te paard nog een keer.

Programma

Afhankelijk van het aantal deelnemers geven we een of twee workshops, een in de ochtend en een in de middag. In de middag rijden we een andere Arena Course dan in de ochtend. Wie er vol voor wil gaan kan dus aan beide workshops meedoen! Per workshop is plaats voor 8 deelnemers.

Ochtendworkshop:

08.45 – 09.00: Verzamelen
09.00 – 10.00: Powerpoint (veelgemaakte fouten, hoe je paard sturen en schieten, etc.), oefenen stuurtechnieken aan de hand, te voet route in de baan oefenen
10.00 – 12.00: In groepen te paard, groepsgewijs losrijden in de baan, route verkennen, dan een voor een door de baan

Middagworkshop:

13.00 – 13.15: Verzamelen
13.15 – 14.15:  Powerpoint, oefenen stuurtechnieken, te voet route in de baan oefenen
14.15 – 16.15:  In groepen te paard, groepsgewijs losrijden in de baan, route verkennen, dan een voor een door de baan

Meedoen met eigen paard?

Meedoen met eigen paard kan, maar alleen als wij het paard al kennen en het gewend is aan het boogschieten te paard. We hebben in deze workshop helaas geen ruimte om een nieuw paard aan het boogschieten te wennen. Daarvoor kun je het beste een keer langskomen bij onze wekelijkse les op zaterdag.

Aanmelding en kosten

De workshop gaat alleen door bij voldoende belangstelling. Na aanmelding sturen wij een factuur die vooraf moet worden overgemaakt. Kosteloos afmelden kan tot een week voor de workshop. Daarna is annuleren niet meer mogelijk. De kosten voor de workshop zijn 50 euro. Aanmelden kan met de knop hieronder.

Aanmelden

Laat een reactie achter