Ridderweekend geslaagd! Daarom komt er nog een!​

Ridderweekend geslaagd! Daarom komt er nog een!

Het ridderweekend dat we op 30 en 31 maart met Damad Horseshow organiseerden is ons en de deelnemers bijzonder goed bevallen (zie de uitgebreide terugblikvideo hierboven en op https://youtu.be/0xf90AltRU4. We hebben besproken wat goed ging en wat beter kan en daarmee kunnen we hierbij het volgende ridderweekend aankondigen dat zal plaatsvinden op 1 en 2 juni 2019. Het idee voor de ridderweekends is ontstaan toen we na onze riddershow veel reacties van mensen kregen die dit ook eens zouden willen doen. Dat is nu mogelijk!

Op deze pagina:

Wat je leert in dit weekend

Ons doel is om je in dit weekend de beginselen bij te brengen die komen kijken bij het geven van een spectaculaire riddershow. We leren je op een veilige en verantwoorde manier hoe je te voet en te paard omgaat met zwaard, boog, werpspeer, lans en schild. Veiligheid voor de ruiter en het paard staat hierbij voorop.

Je leert ook de technieken voor een showgevecht aan. Hoe hak je op elkaar in op een manier die er spectaculair uitziet en toch nog veilig is?

Werkwijze

Het Ridderweekend vindt plaats op de trainingsstal van Damien Madiot in Kaatsheuvel. De opbouw is steeds een training te voet gevolgd door een training te paard. Te voet oefenen we eerst met de wapens die we daarna te paard gaan hanteren. We splitsen de deelnemers bij het gedeelte te paard in twee groepen waarbij de ene helft te paard les krijgt van Damien Madiot. De andere helft krijgt les van Benjamin Drouet en Arno Hendriks.

Benjamin leert de deelnemers aan hoe ze een spectaculair showgevecht neerzetten met zwaarden of bijlen met schilden. Arno Hendriks brengt de deelnemers bij hoe het boogschieten te paard bij een riddershow in zijn werk gaat. Na de lunchpauze wisselen de groepen.

Wij beschikken over veilige oefenwapens (bijvoorbeeld kunststof zwaarden). Pas als de ruiter en wij er vertrouwen in hebben dat het veilig kan met een metalen wapen, pakken we dat erbij.

Ons streven is dat de deelnemers op het eind van het weekend zelf een korte show geven. Wij zorgen voor een arena, wapens, paarden, kostuums en training, dan hoeven jullie alleen goed mee te doen en dan moet het lukken!

Programma

Zaterdag 
   
TijdActiviteitDuur
09:00Verzamelen15
   
09:15Presentatie30
 Impressie van wat we gaan leren dit weekend en planning vandaag 
   
09:45Voettraining 175
 we oefenen te voet met de wapens die we te paard zullen gebruiken, zo raken we er alvast aan gewend. 
   
 Paardentraining 1 
11:00Groep 1: Paarden zadelen, losrijden en training te paard120
 Groep 2: Showgevechten te voet en boogschieten te paard 
   
13:00Paarden afzadelen, lunch90
   
14:30Paardentraining 2120
 Groep 2: Paarden zadelen, losrijden en training te paard 
 Groep 1: Showgevechten te voet en boogschieten te paard 
   
16:30Paarden afzadelen, uitstappen en naar de wei brengen30
17:00Naar eigen voorkeur in te delen tijd, deelnemers kunnen nog met hun partner het showgevecht oefenen, vragen stellen, onder begeleiding boogschieten of simpelweg ontspannen90
   
18:30Barbecue90
   
20:00Naar overnachtingsadres 
Zondag  
   
TijdActiviteitDuur
09.00Verzamelen15
   
09.15Paardentraining 3105
 Groep 1: Paarden zadelen, losrijden en training te paard 
  Groep 2: Showgevechten te voet en boogschieten te paard 
   
11.00Paardentraining 4105
 Groep 2: Paarden zadelen, losrijden en training te paard 
  Groep 1: Showgevechten te voet en boogschieten te paard 
   
 12.45 Paarden afzadelen, lunch 60
   
  13.45 Te voet laatste details van de show doornemen, kostuums aantrekken en paarden aankleden/zadelen75
   
 15.00Opvoering show groep 1 45
   
 15.45 Omkleden/klaarmaken groep 2 15
   
 16.00 Opvoering show groep 2 45
   
16.45Afsluiting, groepsfoto, nabespreken45
   
17.30Einde 

Meedoen met eigen paard?

Meedoen aan een riddershow vraagt veel van een paard. Het dier moet niet alleen in goede conditie zijn, maar ook een topkarakter hebben; niet bang zijn van wapengekletter, braaf stil kunnen staan en vanuit stilstand aangalopperen, op een hand te sturen zijn en er geen probleem van maken dat andere paarden hem tegemoet galopperen en op minder dan een meter afstand voorbij galopperen.

De organisatoren hebben samen zes paarden die aan al deze eisen voldoen voor deelnemers zonder eigen paard. Maar we nodigen degenen met eigen paard van harte uit om mee te komen doen. Het paard hoeft niet al het bovenstaande te kunnen, maar wel een solide basis hebben (een goede conditie en niet bij ieder opwaaiend plastic zakje de benen nemen).

We kunnen niet garanderen dat je met eigen paard aan alle onderdelen kunt meedoen, veiligheid staat immers voorop. Maar we kunnen je wel zo ver mogelijk begeleiden en handvatten meegeven om je paard verder te trainen.

Je paard kan overnachten in een stal naast de trainingslocatie of in een afgezet weitje op een kilometer van de locatie.

Eisen voor deelname

Om mee te kunnen doen aan het ridderweekend moet je een goede balans in het zadel hebben en een paard op één hand kunnen sturen. Verder zijn vooral eigenschappen van toepassing die ook bij het normale paardrijden komen kijken: alert reageren als iets niet volgens plan gaat, niet bang aangelegd zijn en duidelijk en consequent zijn in je hulpen.

Over Damien Madiot

Damien Madiot heeft na zijn instructeursopleiding in Frankrijk voor talloze shows opgetreden als onder meer ridder, cowboy en indiaan. Hij heeft meer dan 20 jaar ervaring in het jousten en heeft zijn kunsten onder meer vertoond in de paardenshow Apassionata.

Toen De Efteling de Raveleijn show in 2011 opende waren hier ervaren stuntmannen voor nodig en zo is Damien naar Nederland gekomen. Inmiddels werkt Damien weer zelfstandig en heeft hij een trainingsstal. Daarnaast geeft hij tientallen optredens per jaar met Damad Horseshow.

Onmisbaar bij die shows is Sacha Beck. Damien leerde haar bij de Raveleijn shows kennen en inmiddels zijn ze getrouwd. Ze staat niet graag op de voorgrond, maar met haar paardenkennis is Sacha een essentieel oogje in het zeil bij de shows die Damien opvoert.

Over Arno Hendriks

Arno Hendriks geeft sinds eind 2015 les in het boogschieten te paard. Voor hij aan boogschieten te paard deed, heeft hij enkele jaren scholing gehad in middeleeuwse krijgskunsten bij De Zwaardkring in Tilburg.

Toen Damien hem in 2017 vroeg of hij een keer mee wilde doen aan een riddershow hoefde Arno niet lang na te denken, hij ging meteen bij Damien in training en sindsdien hebben ze samen een handvol riddershows gegeven.

Over Benjamin Drouet

Benjamin Drouet werkt al jaren bij Puy du Fou en kent alle ins & outs als het gaat om het neerzetten van een mooi showgevecht. Hij is naar Nederland gekomen om mee te werken in de Raveleijn show van De Efteling. Hij werkt ook mee in de riddershows van Damien en gezien zijn ervaring en kennis was het logisch om hem ook bij het ridderkamp te betrekken.

Vragen, prijzen en aanmelding

Voor zover wij weten biedt niemand anders in Nederland een trainingskamp als dit aan. We hebben geprobeerd onze plannen hier zo duidelijk mogelijk uit te leggen, maar het is heel goed mogelijk dat hier nog vragen over bestaan. Mocht je die hebben, schroom dan niet om contact met ons op te nemen.

Omdat we dit weekeinde naar een einddoel toewerken (het geven van een korte show) is het niet mogelijk om maar één dag mee te doen. We hebben twee pakketten waar we mee werken:

Weekenddeelname met eigen paard: inclusief gebruik materiaal, trainingen te voet en te paard, overnachting, verblijf paard, lunch en diner op zaterdag en ontbijt en lunch op zondag: 330 euro

Weekenddeelname met een paard van ons: inclusief gebruik materiaal, trainingen te voet en te paard, overnachting, lunch en diner op zaterdag en ontbijt en lunch op zondag: 390 euro
 
Aanmelden kan met de knop hieronder.
 

Laat een reactie achter