Ridder worden? Dat kan bij het ridderweekend!

Ridder worden? Dat kan bij het ridderweekend!

In samenwerking met Damad Horseshow organiseren wij op 30 en 31 maart het ridderweekend. Het idee hiervoor is ontstaan toen we na onze riddershow veel reacties van mensen kregen die dit ook eens zouden willen doen. Dat is nu mogelijk!

Op deze pagina:

Wat je leert in dit weekend

Ons doel is om je in dit weekend de beginselen bij te brengen die komen kijken bij het geven van een spectaculaire riddershow. We leren je op een veilige en verantwoorde manier hoe je te voet en te paard omgaat met zwaard, bijl, werpspeer, lans en schild. Veiligheid voor de ruiter en het paard staat hierbij voorop.

Je leert ook de technieken voor een showgevecht aan. Hoe hak je op elkaar in op een manier die er spectaculair uitziet en toch nog veilig is?

Werkwijze

Het Ridderweekend vindt plaats op de trainingsstal van Damien Madiot in Kaatsheuvel. De opbouw is steeds een training te voet gevolgd door een training te paard. Te voet oefenen we eerst met de wapens die we daarna te paard gaan hanteren. We splitsen de deelnemers in twee groepen waarbij de ene helft les krijgt van Damien Madiot en de andere helft les krijgt van Arno Hendriks. Halverwege de voettraining wisselen de groepen van trainer.

Te paard verdelen we de deelnemers ook in twee groepen. De ene helft gaat te paard om te oefenen en de andere helft helpt dan met bijvoorbeeld het aanreiken van wapens. Halverwege de training draaien de rollen om.

Wij zorgen voor veilige oefenwapens (bijvoorbeeld kunststof zwaarden). Pas als de ruiter en wij er vertrouwen in hebben dat het veilig kan met een metalen wapen, pakken we dat erbij.

Ons streven is dat de deelnemers op het eind van het weekend zelf een korte show geven. Wij zorgen voor een arena, wapens, paarden, kostuums en training, dan hoeven jullie alleen goed mee te doen en dan moet het lukken!

Voorlopig programma

Zaterdag 
   
TijdActiviteitDuur
09:00Verzamelen15
   
09:15Presentatie30
 Impressie van wat we gaan leren dit weekend en planning vandaag 
   
09:45Voettraining 175
 Het gebruik van de bijl, werpspeer en zwaard te paard 
   
 Paardentraining 1 
11:00Paarden zadelen, losrijden en training te paard groep 175
12:15Paarden zadelen, losrijden en training te paard groep 275
   
13:30Paarden afzadelen, lunch90
   
15:00Voettraining 275
 Showtechnieken voor grondgevecht met bijl, zwaard en schild en lanstechnieken te paard 
   
 Paardentraining 2 
16:15Paarden zadelen, losrijden en training te paard groep 145
17:30Paarden zadelen, losrijden en training te paard groep 245
   
18:15Paarden afzadelen, uitstappen en naar de wei brengen45
   
19:00Diner 
Zondag  
   
TijdActiviteitDuur
09.00Verzamelen15
   
09.15Voettraining 375
 Korte herhaling bijl, zwaard en werpspeer, showgevechten. Voorbereiding jousten 
   
 Paardentraining 3: gericht op het jousten 
10.30Paarden zadelen, losrijden en training te paard groep 175
11.45Paarden zadelen, losrijden en training te paard groep 275
   
13.00Paarden afzadelen, lunch90
   
14.30Voettraining 475
 Voorbereiding minishow met de hele groep, doornemen van het script en dit uitvoeren zonder paard
   
 Paardentraining 4 
15.45Kostuums aan, paarden zadelen, losrijden, herhaling oefeningen en dan… opvoering show75
   
17.00Paarden afzadelen, uitstappen15
   
17.15Nabespreking, einde15

:

Meedoen met eigen paard?

Meedoen aan een riddershow vraagt veel van een paard. Het dier moet niet alleen in goede conditie zijn, maar ook een topkarakter hebben; niet bang zijn van wapengekletter, braaf stil kunnen staan en vanuit stilstand aangalopperen, op een hand te sturen zijn en er geen probleem van maken dat andere paarden hem tegemoet galopperen en op minder dan een meter afstand voorbij galopperen.

Wij hebben vier paarden die aan al deze eisen voldoen voor deelnemers zonder eigen paard. Maar we nodigen degenen met eigen paard van harte uit om mee te komen doen. Het paard hoeft niet al het bovenstaande te kunnen, maar wel een solide basis hebben (een goede conditie en niet bij ieder opwaaiend plastic zakje de benen nemen).

We kunnen niet garanderen dat je met eigen paard aan alle onderdelen kunt meedoen, veiligheid staat immers voorop. Maar we kunnen je wel zo ver mogelijk begeleiden en handvatten meegeven om je paard verder te trainen.

Je paard kan overnachten in een stal naast de trainingslocatie of in een afgezet weitje op een kilometer van de locatie.

Eisen voor deelname

Om mee te kunnen doen aan het ridderweekend moet je een goede balans in het zadel hebben en een paard op één hand kunnen sturen. Verder zijn vooral eigenschappen van toepassing die ook bij het normale paardrijden komen kijken: alert reageren als iets niet volgens plan gaat, niet bang aangelegd zijn en duidelijk en consequent zijn in je hulpen.

Over Damien Madiot

Damien Madiot heeft na zijn instructeursopleiding in Frankrijk voor talloze shows opgetreden als onder meer ridder, cowboy en indiaan. Hij heeft meer dan 20 jaar ervaring in het jousten en heeft zijn kunsten onder meer vertoond in de paardenshow Apassionata.

Toen De Efteling de Raveleijn show in 2011 opende waren hier ervaren stuntmannen voor nodig en zo is Damien naar Nederland gekomen. Inmiddels werkt Damien weer zelfstandig en heeft hij een trainingsstal. Daarnaast geeft hij tientallen optredens per jaar met Damad Horseshow.

Onmisbaar bij die shows is Sacha Beck. Damien leerde haar bij de Raveleijn shows kennen en inmiddels zijn ze getrouwd. Ze staat niet graag op de voorgrond, maar met haar paardenkennis is Sacha een essentieel oogje in het zeil bij de shows die Damien opvoert.

Over Arno Hendriks

Arno Hendriks geeft sinds eind 2015 les in het boogschieten te paard. Voor hij aan boogschieten te paard deed, heeft hij enkele jaren scholing gehad in middeleeuwse krijgskunsten bij De Zwaardkring in Tilburg.

Toen Damien hem in 2017 vroeg of hij een keer mee wilde doen aan een riddershow hoefde Arno niet lang na te denken, hij ging meteen bij Damien in training en sindsdien hebben ze samen een handvol riddershows gegeven.

Vragen, prijzen en aanmelding

Voor zover wij weten biedt niemand anders in Nederland een trainingskamp als dit aan. We hebben geprobeerd onze plannen hier zo duidelijk mogelijk uit te leggen, maar het is heel goed mogelijk dat hier nog vragen over bestaan. Mocht je die hebben, schroom dan niet om contact met ons op te nemen.

Omdat we dit weekeinde naar een einddoel toewerken (het geven van een korte show) is het niet mogelijk om maar één dag mee te doen. We hebben twee pakketten waar we mee werken:

Weekenddeelname met eigen paard: inclusief gebruik materiaal, trainingen te voet en te paard, overnachting, verblijf paard, lunch en diner op zaterdag en ontbijt en lunch op zondag: 330 euro

Weekenddeelname met een paard van ons: inclusief gebruik materiaal, trainingen te voet en te paard, overnachting, lunch en diner op zaterdag en ontbijt en lunch op zondag: 390 euro
 
Aanmelden kan met de knop hieronder.
 

Laat een reactie achter