Nederland doet mee aan GP-serie boogschieten te paard

Voor het eerst vaardigt Nederland een team af naar de Europese Grand Prix-serie boogschieten te paard. Deze mogelijkheid is ontstaan door een gezamenlijke inspanning van de verschillende organisaties die hier les in geven in Nederland.

De International Horseback Archery Alliance (IHAA) organiseert sinds 2014 ieder jaar een GP-serie. De reeks bestaat uit drie wedstrijden die door het jaar heen op drie locaties (in Hongarije, Polen en Frankrijk) worden georganiseerd. Om mee te doen voor het landenklassement, moet een land naar iedere wedstrijd drie deelnemers sturen. De resultaten van deze deelnemers worden na de laatste wedstrijd opgeteld om zo een ranglijst van landen te vormen.

Groei in sport maakt deelname mogelijk

Door de inspanningen van de Horsebackarchers of Holland, Kessen Moving Mounted Archery en Paard en Boog heeft de sport in Nederland de afgelopen jaren een aardige groei doorgemaakt. Daardoor zijn er nu genoeg deelnemers van voldoende niveau om naar iedere Grand Prix een groep te sturen. De belangstelling is zelfs zo groot dat de Nederlandse organisaties zich nu gedwongen zien een selectie te maken.

Eisen voor deelname

Zes deelnemers zijn al geselecteerd op basis van prestaties bij eerdere wedstrijden. De jongste deelnemer in deze lijst is tevens de best scorende: de 14-jarige Siem Budding. De overige drie plaatsen zijn te winnen bij een kwalificatiewedstrijd die op 6 april op het terrein van Paard en Boog in Kaatsheuvel wordt gehouden (zie meer daarover onderin dit bericht). Overigens hebben al eerder Nederlanders individueel meegedaan aan Grand Prix wedstrijden, maar de resultaten telden in die gevallen niet voor het landenklassement omdat er niet genoeg Nederlanders waren om een heel team te vormen.

Compilatie van de Grand Prix in mei 2017 in Pomáz

Kans op plaats in top 5

De top 3 in het landenklassement bestaat doorgaans uit de organiserende landen (Hongarije, Polen en Frankrijk). Het is (nog) niet realistisch om te stellen dat de top 3 dit jaar gaat veranderen, maar Nederland maakt volgens IHAA-vertegenwoordiger Arno Hendriks wel een kans om in de top 5 te komen. “Duitsland en Zweden zitten nog boven ons niveau, maar we hebben al aardig wat horsebackarchers die beter scoren dan de Britten, dat gaat dus spannend worden!”

Meedoen aan de kwalificatie?

Er zijn ook talentvolle horsebackarchers die nog weinig wedstrijden hebben gereden. Zij zouden meteen buiten te boot vallen als we alleen kijken naar prestaties bij eerdere wedstrijden. Voor deze mensen hebben we 3 plaatsen vrijgehouden. Deze plaatsen verdelen we op basis van wie het beste presteert bij de kwalificatiecompetitie op 6 april op het terrein van Paard en Boog in Kaatsheuvel.

De kwalificatie zal lijken op een postal wedstrijd: deelnemers mogen hun paard rustig losrijden en door de baan galopperen, waarbij ze een keer een oefenrun met schieten mogen doen. Daarna gaat de wedstrijd van start, bestaande uit 3 runs Hongaars en 6 runs Koreaans.

Om mee te doen moet je in staat zijn (het geld hebben én de tijd) om aan minstens een van de volgende GP’s deel te nemen:

Eerste GP: Pomáz in Hongarije, 16-19 mei
Tweede GP: Bialystok in Polen, 28-30 juni
Derde GP: Tartas in Frankrijk, 4-6 oktober

Meedoen aan de kwalificatie kost 15 euro met eigen paard of 35 euro met een gehuurd paard. De kwalificatie begint om 11.00 uur. De duur van de wedstrijd hangt af van het aantal deelnemers.

Aanmelden voor de kwalificatiewedstrijd kan met de knop hieronder:

Aanmelden

Laat een reactie achter