Uitslag Postalwedstrijd boogschieten te paard

José Membrilla van Leeuwen heeft de meeste punten gescoord bij de postalwedstrijd boogschieten te paard die zondag 6 mei is verreden op ons terrein in Kaatsheuvel. Ze scoorde in totaal 59,22 punten. Tweede van de tien deelnemers werd Arno Hendriks met 57 punten. Claire Hagen (trainer Horsebackarchers of Holland) haalde de derde plaats met 54,64 punten.

José haalde met Vic de hoogste score
Siem (14) werd met Chiron vierde
Claire haalde met Chiron de derde plaats

Koreaanse regels

Deze postal werd op een wedstrijdbaan volgens Koreaanse regels gereden. Dat houdt in dat de ruiters voorwaarts, zijwaarts en achterwaarts schieten. Ze moeten in galop hun pijlen uit een quiver (pijlenkoker) pakken en in ieder doel zo nauwkeurig mogelijk één pijl schieten.

Nog geen winnaar

Het moet nog blijken hoe deze scores zich verhouden met de resultaten van clubs uit het buitenland. Tot eind mei kunnen clubs over de hele wereld eenzelfde wedstrijd op een baan met dezelfde regels en afmetingen organiseren. De International Horseback Archery Alliance (IHAA) zet de ingezonden scores dan op een rijtje zodat duidelijk wordt wie zich de winnaar van deze wedstrijd mag noemen.

Drie deelnemers stapcompetitie

Onze Barrie in actie tijdens de stapcompetitie

Voor beginnende ‘horsebackarchers’ organiseerde Paard en Boog in Kaatsheuvel een stapcompetitie. Deze telde drie deelnemers, allen uit België. Hier scoorde Andoni Redondo Cuesta uit België het hoogst met 131 punten.

Beter weer dan de vorige keer

In maart organiseerden we nog de kwalificatie voor het WK in Hongarije. De kwalificatie werd toen gereden bij een gevoelstemperatuur bij -15 graden Celsius en dat had zijn weerslag op de prestaties van de deelnemers.  Het weer was nu een stuk aangenamer en dat was terug te zien in de prestaties van de deelnemers.

Over postalwedstrijden

De internationale organisatie voor het boogschieten te paard, IHAA, schrijft om de twee maanden een postalwedstrijd uit. Iedereen over de hele wereld kan meedoen en zijn score insturen, zolang de wedstrijd maar wordt gehouden op een wedstrijdbaan die voldoet aan de richtlijnen van de IHAA. Zo is bepaald dat de baan 90 meter lang moet zijn en ook is voorgeschreven waar de doelen moeten staan.

Na twee maanden zet de IHAA alle ingezonden scores op een rijtje waarmee een internationale ranglijst ontstaat. Deze lijst wordt meestal aangevoerd door Hongarije, waar het boogschieten te paard een grote sport is. De Nederlanders zijn al regelmatig in de top 20 te vinden.

Over boogschieten te paard

Boogschieten te paard bestaat al duizenden jaren, maar is als moderne sport nog volop in ontwikkeling. De meest beoefende vormen zijn de Hongaarse vorm en de Koreaanse vorm. Meer informatie is te vinden op https://www.paardenboog.nl/introductie

Laat een reactie achter